fallback

Morgan Stanley: SpaceX ще направи Илон Мъск трилионер

В момента космическата компания формира по-малко от 17% от нетното състояние на най-богатия човек в света

13:10 | 20.10.21 г. 10
Автор - снимка
Създател

Илон Мъск вече е най-богатият човек в света благодарение на възхода на Tesla. Но SpaceX, а не производителят на електромобили, ще го отведе до статута на трилионер, смятат от Morgan Stanley.

Частната космическа компания „предизвиква всяка предварителна представа за това какво е възможно и възможната времева рамка, що се отнася до ракети, ракети носители и поддържаща инфраструктура“, посочва Адам Джонас от Morgan Stanley.

В момента SpaceX съставлява по-малко от 17% от нетното състояние на Мъск, което се оценява на 241,4 млрд. долара, показват данни на Bloomberg Billionaires Index. Това е, след като компанията бе оценена на 100 млрд. долара при вторична продажба на акции по-рано този месец.

Джонас, според когото оценката на SpaceX може да достигне и до 200 млрд. долара, вижда компанията като много структури в едно – за космическа инфраструктура, наблюдение на земята, изследване на дълбокия Космос и други проучвания. Бизнесът за сателити Starlink има най-голям принос за оценката му.

И друг път е имало прогнози, че Мъск ще бъде първият трилионер в света, но това до голяма степен бе заради представянето на акциите на Tesla. Манията по производителя на електромобили се разпали особено през миналата година и оттогава не спира. Само в понеделник поскъпването на актива увеличи нетното състояние на своя изпълнителен директор с 6,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
fallback